Lena Johanna Sjöberg
Konstnär

Karga granitklippor och kustlandskap, röda fiskarstugor och svävande måsar. Lena Johanna Sjöberg hämtar sin inspiration från naturen. Hon målar gärna skärgårdsmotiv och försöker i sin konst fånga det vänliga, det idylliska.

Lena Johanna Sjöberg föddes i Kungälv 1961 och har målat så länge hon kan minnas. Redan som femåring vann hon sin första teckningstävling, på biblioteket i Skövde. Hon har gått flera längre och kortare konstutbildningar, TBV:s dagskola, KV:s Konstskola, samt kurser bl.a i modellmåleri, teckning, måleri, akvarell och kroki. Hon har regelbundet separatutställningar på gallerier, på caféer och i bibliotek, framförallt längs västkusten, och finns representerad på många företag och offentliga inrättningar runt om i sverige

 

Hennes bilder andas sprödhet men också styrka. Färgerna är dämpade och finstilta till sin käraktär. Koloriten drar åt gråtoner och jordfärger upplysta av sjöbodarnas faluröda lyster eller strandtriftens färgprakt.

"Jag dras till kontrasterna i kustlanskapet, röda sjöbodar och vita fiskarstugor, den täta bebyggelsen med sina trånga gränder mot karga granitklippor och öppet hav", säger Lena Johanna Sjöberg, "jag är särskilt fascinerad av öar och gamla fyrplatser som kämpar sin eviga kamp mot ett stormigt hav men som en stilla sommardag har ett speciellt lugn." De öde ljustornen med sin mystik utövar en särskild lockelse hos konstnären och fyrplatser som Vinga, Väderöbod, Hållö och Östergarnsholme är ständigt återkommande inspirationskällor.

 

Lena Johanna Sjöberg har tillbringat långa perioder i Afrika och har alltid en del av sitt hjärta där. Hon har målat och haft separatutställningar i Kenya, där finns hon representerad på Kenya Hilton i Nairobi.

Hon är utbildad sjuksköterska men måleriet tog mer och mer överhand och nu arbetar hon heltid med Aquarellisten. Det händer dock att hon kränger på sig den vita rocken igen och går in och gör ett nattpass.

ATELJÉ
Bråland 340
444 92 JÖRLANDA

Tel: 0303-79 88 80
Mobil: 070-788 48 97

lena.johanna@aquarellisten.se